pátek 8. srpna 2014

Kosmetika od A do Z ..... A


Vítejte u prvního dílu z nové rubriky Kosmetika od A do Z !

 

O co se jedná? Je to jednoduché, každých 14 dní  si povíme o značkách, ingrediencích či problémech, které ať již přímo nebo nepřímo souvisí s kosmetikou, pletí apod. A vezmeme to hezky podle abecedy...



Značka

A jako Antipodes
Novozélandská přírodní značka, která má nádherné obaly, sympatickou filozofii a především pak FUNGUJE. V jejich výrobcích najdete nespočet různorodých olejů, másel, extraktů z exotických rostlin a naopak v nich nenajdete žádné nesmysly v podobě minerálních olejů, pegů, silikonů ani kontroverzních konzervantů jako je methyl/ethyl/propyl paraben. Zakladatelkou je Elizabeth Barbalich.


Ingredience

A jako Avokádo
Avokádo je plodem ovocného stromu Hruškovce přelahodného, který roste v tropických a subtropických oblastech. Vyniká především svými nutričními hodnotami -je bohatým zdrojem minerálních látek draslíku, mědi, magnezia, fosforu a vitaminy C, E, K, H, B3 a B5( kyseliny pantothenové). Obsahuje také velké množství kvalitních rostlinných tuků a jsou to právě ony tuky, díky kterým je také skvělým kosmetickým pomocníkem. Avokádový olej ( a máslo) výborně poslouží pleti citlivé, suché, náchylné k ekzému, zanícené, ale také k pleti s akné, jelikož je svou strukturou velmi podobný přirozenému mazu naší pokožky. Díky vysokému obsahu vytaminu E pomáhá rychlejší regenaraci, zklidňuje, bojuje proti volným radikálům a pomáhá udržovat vyšší hladinu kolagenu. Ve složení hledejte Persea gratissima

A jako Aloe 
Aloe Vera neboli Aloe Pravá je jednoděložní víceletá rostlina, která pochází ze severní Afriky. Je známá pro své hojivé účinky na pleť. Obsahuje vitamíny A, B1, B2, B3, B6, B12, C, E a niacin. Z minerálů se v rostlině nachází hořčík, mangan, zinek, sodík, draslík, vápník, měď a chrom. Rovněž obsahuje aminokyseliny, glykosidy, saponiny, polysacharidy nebo mastné kyseliny. Pomáhá při hojení povrchových ran jakou jsou škrábance, popáleniny, vyrážky, omezuje tvorbu lupů a je také účinnným pomocníkem při problémech s mykózami. Ve složení hledejte Aloe barbadensis/chinensis

A jako Arganový olej 
Arganový olej je rostlinnný olej získávaný z plodů Argánie trnité. Pro své jedinečné složení a účinky se mu také přezdívá "marocké zlato". Obsahuje velké množství fytosterolů, sterolů, polyfenolů, vitaminu E a A, je bohatým zdrojem nenasycených mastných kyselin a antioxidantů. Díky těmto látkám je skvělým pomocníkem při předcházení vzniku striíí a zároveň snižuje viditelnost již vzniklých, podporuje lepší hydrataci a regeneraci pokožky, pomáhá zpomalovat přirozený proces stránutí. Výborným pomocníkem je při péči o vlasy, kterým dodává lesk, hebkost, hydrataci, výživu a zmírňuje také svědění vlasové pokožky. Ve složení ho hledejte pod Argania spinosa kernel oil


Stav pokožky


A jako Akné
Všichni je známe a všichni je nesnášíme, máme pro ně různá pojmenování- jebáky, pupence, beďary...
Acne vulgaris je chronické zánětlivé onemocnění mazových žláz a vlasových folikulů. Postihuje zejména oblasti kůže bohaté na folikuly mazových žláz – obličej, horní polovinu zad a horní polovinu trupu. Příčinou akné  může být bakterie propionibacterium acnes, ale  i hormonální aktivita, stres, špatný životní styl, užívání některých léků atd. 
Primárním projevem akné je komedon – uzavřený bílý uhřík, poté vzniká otevřený černý komedon. Černé zbarvení je způsobené melaninem. Funkčně jsou uzavřené oba typy. Komedony se postupně zánětlivě přeměňují, vznikají papuly a pustuly, v těžších případech infiltráty, abscesy a mazové nebo rohové cysty. A právě cysty a abscesy jsou velmi bolestivé, obtížně se hojí a často za sebou zanechávají jizvy.


Funkce/ Složka kůže

A jako Anatomie
Kůže je největší orgán lidského těla s povrchem do 2 m2, tvoří 5–9 % tělesné hmotnosti. Kůže je složena ze tří hlavních částí: epidermis (pokožky), corium (škára,dermis) a tela subcutanea (podkoží). Každá z částí plní svou specifickou funkci. 
Pokožka má průměrnou tloušťku od 0,3 až po 1,5 mm a je nejsvrchnější částí kůže, která plní především ochrannou funkci. Buňce trvá cca 28 dní, než se z bazální vrstvy dostane až k povrchu. (právě proto není možné, abychom opravdové účinky kosmetiky zjistily třeba po týdnu používání)
Nejsilnější vrstvou je škára, která je tvořena vazivovými vlákny, základní substancí, nervy, cévami a buňkami. Právě ve škáře najdeme vazivovou složku, u  které rozlišujeme 3 druhy vláken...A potom tu máme také podkoží, které je nejsilnější na hýždích, stehnech a břichu, zatímco nejtenčí  na očních víčkách.



To je pro dnešek vše. Příště se můžete těšit na B. Jakou ingredienci od A máte rádi? A jak se Vám líbí nová rubrika?




Mějte se krásně
 Helen









6 komentářů:

  1. velmi dobre,teším sa na pokračovanie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, jsem ráda, že se rubrika líbí :)

      Vymazat
  2. No, tak napůl. Nechápu ty minerální oleje, když obecně tradovaný mýtus o nich dávno padl a je to úplně jinak :). Takové je to nedotažené, ale záměr dobrý.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za komentář. S tím minerálním olejem to je tak, nemyslím si, že by byl pro tělo toxický, způsoboval rakovinu apod, jak některé zdroje mylně uvádějí,ale zkrátka si myslím, že je zbytečný, protože kromě toho, že zabraňuje vysoušení kůže nedělá nic "navíc", kdežto kvalitní rostlinné oleje ano. To jen abych uvedla na pravou míru svůj názor na ně :) Každopádně respektuji, že každý má právo na svůj názor a především pak každé pokožce vyhovuje něco jiného a pakliže té mé minerální oleje nevyhovují, tak je pro sebe považuji za zbytečné

      Vymazat